Ülkemizde Balkan göçmeni çok ama Balkan göçmeni olun ya da olmayın , ölmeden önce mutlaka yapılması gereken şeylerden biri nedir  diye sorarsanız mutlaka Rumeli seyahati derim 🙂 Ama bunun için kesinlikle yaşınızın ilerlemesini ve emekliliği beklemeyin ! Çünkü kaç yaşında giderseniz gidin mutlaka “Ben neden daha önce buralara gelmedim” pişmanlığını yaşıyorsunuz.

Prizren şehrinin havasını soluduğunuzda ise bir çok duyguyu tam içinizde hissediyorsunuz. Bunlardan biri şehre girer girmez içinizi kaplayan o dinginlikle beraber sanki ikinci evinize gelme hissi . İkincisi ise yaşanan savaşların getirdiği burukluk .

Öncelikle şehrin genel havasından başlayalım. Bir kere şehir her şeyi ile tam bir Türk şehri 🙂 Türkçe bilmeyen genç yaşlı kimse yok. Özellikle ara sokaklara ve mahallelere girdiğinizde Istanbul’un hala bozulmamış Balat , Fener vb gibi semtlerini gezdiğinizi zannediyorsunuz. Çünkü yukarıda da yazdığım gibi şehir her yerinde Türkiye’den izler taşıyor.

taskopru

Tek cümleyle özetlersek ; Prizren , gündelik hayatın koşuşturmasından yorulduysanız kendinizi toplamanız ve yenilemeniz için doğru bir rota. Mükemmel Rumeli yemekleri de cabası 🙂

Tabi aslında Prizren’in bende ayrı bir yeri var. Çünkü hem annem hem de babam Prizren doğumlu 🙂 Ben ise 30 yaşından sonra gelmenin pişmanlığı içerisindeyim 🙁

Prizren  şehri 1998 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyetinin ikinci büyük şehri. Kosova Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük şehri ise Priştina. Bütün devlet binaları ile birlikte havaalanı da Priştina’da bulunuyor. Son dönemde THY ile birlikte Fly Pegasus’da Priştina şehrine uçmaya başladı. Priştine havaalanından Prizren merkez ise yaklaşık 85 km. Istanbul’dan aracınız ile gidecekseniz uzaklık yaklaşık 1000 km. (Araç ile yurtdışı ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz ) Prizen’deki Otel tercihimiz ise  Hotel Centrum oldu. Aslında otelde kaldığımız için orada yaşayan akrabalarımız bize bayağı kızdı ama biz de açıkçası yük olmak istemedik. Hotel Centrum nehrin hemen yanında ve şadırvana 100 metre uzaklıkta.

Peki hangi mevsimde gidilmeli ? Bu sorunun cevabı bence kesinlikle ilkbahar olmalı. Diğer mevsimlerde de gidebilirsiniz tabi ama özellikle kışı Türkiye’nin Batı tarafından oldukça soğuk olduğu aklınızda olsun.

Biz ziyaretimizi 23 Nisan’a denk getirmiştik ve şansımıza hava da mükemmeldi 🙂 Ayrıca Türkiye’de artık eskisi gibi kutlanmayan Bayramların Yurtdışında nasıl hala coşkuyla kutlandığını görerek hem mutlu olduk hem de utandık. Hafif yağan yağmur bile kutlamalara gölge düşürmedi.

Ayrıca gittiğimiz dönemde Fenerbahçe – Galatasaray derbisi vardı ve biz de maçı bir kafede seyrederken hala birlikte maç seyredilebilen yerler olduğunu da gördük .

Prizren  Derbi

Gelelim Prizren’de gezilecek yerlere ve yapılacak şeylere.

Prizren_Kale

Şehre tepeden baktığınızda Bistriça nehri Prizren’i ortadan ikiye ayırıyor diyebiliriz. Genelde kışın dağlarda bulunan karlar eriyerek bu derenin yoğun olarak akmasını sağlıyor.

Trafik esasında nehrin sol tarafından akıyor. Taşköprüyü kullanarak Şadırvan’a doğru geçebilirsiniz.

şadırvan

Bence Prizren’in merkezi de Şadırvan. Şadırvan’ın olduğu meydanda hem kafeler bulunuyor (Free Wifi) hem de yemek yiyeceğiniz restaurantlar.

Şadırvana 50 metre mesafede ise neredeyse bütün Prizren resimlerinde gördüğünüz Sinan Paşa camii bulunuyor.

Prizren_gece

Yemek kültürü çoğunlukla bize benziyor.Ancak burada yediğiniz etlerin tadı Türkiye’den çok farklı ve çok daha lezzetli . Elbasantava , haşlama böreği, Fulya böreği , tespişte tatlısı mutlaka tatmanız gereken yöreye özgü yemekler. Bu yemekler evlerde daha lezzetli kesinlikle ama Fulya böreğini Besimi’de deneyebilirsiniz.

Balkan_koftesi

Hele ki köfteci Alhambra – Te Syla’da köftenin tadı inanılmaz.. (https://tr.foursquare.com/v/alhambra–te-syla/4c960c20533aa0935e32ce45). Buranın sahibi Fenerbahçe eski başkanı Ali Şen’in de okulda sınıf arkadaşıymış bu arada.

TeSyla kofte

Yurtdışı gezilerinizde gördüğünüz Sight Seeing uygulaması burada hala eski haliyle duruyor 🙂 Burada panoramik şehir turu yapmak istiyorsanız Prizren’deki tek Faytoncu Kadri Pala’yı bulmanız gerekiyor. Kendisi şehrin ana caddelerinde sizi gezdiriyor. City Sight’lardan çok daha keyifli olduğunu söyleyebilirim. Mutlaka deneyin .

Faytoncu_Kadripala

Şadırvanın olduğu bölgede bulunan Sinan Paşa caminin yanından biraz keskin merdivenler ile Prizren’i tepeden görebileceğiniz Prizren kalesine çıkabilirsiniz. Yukuşlu yolu sizi korkutmasın yukarıda buna gerçekten değecek bir manzara var.Kaleden şehre baktığınızda tam sol tarafınızda ise Aziz Arhancel Manastırını görebilirsiniz.

Şadırvana sırtınızı verip yolun karşı tarafına geçtiğinizde ise sizi Tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı karşılıyor.Hamam 1563 yılında inşa edilmiş ve şu anda sadece müze olarak hizmet veriyor.

Mehmetpasa_hamami

Faytoncu Kadri Pala ile geziniz sırasında da görebileceğiniz , Prizren’den Cakova yolu üzerinde Kirik Cami yada diğer adıyla Namazgah isimli bir yapı bulunuyor. Osmanlı Devleti 1455 yılında Prizren’i aldığında o dönemin padişhı Fatih Sultan Mehmet’in komutanı bu caminin yaplmasını istiyor. Buranın en önemli özelliği şehirde müslümanlar için yapılan ilk ibadethane olması. Sonrasında diğer camilerde ardı ardına yapılıyor tabi.

Namazgah_Prizren

Genel olarak toparlayacak olursak Prizren’in sokaklarında mutlaka kaybolun. Inanılmaz keyif alacaksınız. Bir de kısa bile olsa bu gezi sonrasında kalbinizin yarısı kesinlikle Balkanlarda kalıyor. Dönüş için tüyolara gelince de şar peyniri, kuru et ve kasaplarda özel olarak yapılan sucuk almadan sakın geri dönmeyin 🙂

Prizren Aile

Ayrıca ihtiyacınız olursa merkezi Istanbul’da bulunan Prizrenliler Derneğinden destek alabilirsiniz . http://www.prizrenliler.org

Not:Kapak resmi Wiki Turkiye’den alınmıştır.

Priştine Uçak Bileti

Gezecegiz.com’u Facebook ve  Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın :)

  1. Bülent Fidan diyor ki:

    Hemşerim ve dostum Erhan Tatlıcı’ya bu güzel gezi notu, Prizren’i tanıtımı için teşekkür ediyorum.

    Bu konuda kendisi ile aramızda şu görüşmeyi de bu vesile ile sizlere aktarmak istiyorum;

    Kendisi daha gezi programını yaparken beni arayıp Kosova ve Prizren ile ilgili kaynak arayışında olduğunu, Prizren’e gidince nereleri görmek gerektiğini, neler yapılması gerektiğini sormuştu. Bende dilim döndüğünce, aklım erdiğince birkaç küçük bilgiyi kendisine aktarmıştım. Kaynak sıkıntısı olduğunu, fakat elimde 2007 yılına ait bir İngilizce guide olduğunu söylemiştim ve kendisine ulaştırmıştım. Bu şekilde görüşmemizi bitirmiştik.

    Şu anki duruma bakınca kendisinin bu yazısıyla bu konudaki büyük bir eksikliği kapatmış olduğunu görmekteyim. Bu konuda Derneğimize ve şahsımına gelecek olan taleplerde bu yazıyı referans olarak rahatlıkla sunabileceğimi ifade ediyorum.

    Elinize, kaleminize, gönlünüze sağlık Erhan Tatlıcı…

    Bülent Fidan
    Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği
    Kurumsal İletişim Koordinatörü

    https://www.facebook.com/groups/prizrenliler

  2. Elif Bahtiyar diyor ki:

    Sayın,ölmeden önce görülmesi gereken yerleri görmeden ölmek istemeyen insan,
    Bir Balkan kızı ve gelini olarak size teşekkür ederim.Emeğinize sağllk.

  3. Erhan Tatlici diyor ki:

    Esas ben teşekkür ederim. Umarim gerçekten herkesin faydalanabilecegi bir yazı olmuştur. Ben de dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

    Sevgiler

  4. BEHİYE ÇETİN diyor ki:

    çok güzel bir sunum kendi,mi oralarda hissettim. sağolun varolun inşallah baharda prizrene gideceğim. hayran kaldım benim ailemde suyun öteki tarafından. teşekkürler

  5. Erhan Tatlici diyor ki:

    Behiye hanım yorumlarınız için teşekkürler 🙂 En kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.

    Sevgiler

  6. Rifat Ahmetoğlu diyor ki:

    Gezi izlenimleriniz doyurucu ve güzel olmuş.
    Prizren’de görülmesi gereken yerler arasına mutlaka Halveti Tekkesi mekanını da eklemeli. Yemek kültürü mekanı için Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın az ilerisindeki Sofra Restoran da nefis lezzetler sunuyor, alternatif mekan olarak düşünülebilir. Bayraklı Camii, Prizren Arnavut Ligi(Birliği)’nin kuruluşuna tanıklık etmiş keza görülmeli. Maraş mahallesini de ihmal etmemeli.

  7. Erhan Tatlici diyor ki:

    Rıfat bey yorum ve katkılarınız için çok teşekkürler. Halveti Tekkesi bizim gittiğimiz dönemde kapalıydı yazıya ekleyememiştik.

    Sevgiler

  8. baybulut05@mynet.com diyor ki:

    Güzel bir anlatım ve sunum olmuş; ben 2013 ekım ayında gittim gezdim gördüm prızren ve çevresini, gerçekten tarih kokan bir çoğrafya. tabiat doğası çok bakir, hele ınsanlarının sıcaklığı anlatılmaz yaşanır ancak, prızrene gitmişken mamuşa kasabasına da gitmenizi tavsiye ederim. Belkıde avrupada Türkçe ” Mamuşa Kasabasına Hoşgeşdınız” tabelası sadece mamuşa da vardır. Ben Arnavutluk!a uçakla gittim Arnavutluğun güzel yerlerini gezdim gördükten sonra Otobüsle geçtim prızrene bu yolçuluğu tavsiye ederim. İnsan ömüründe mutlaka gidip görmesi gerekir bu çoğrafya yı

  9. süleyman diyor ki:

    çok güzel bir yazı olmuş. yaklaşık 10 gün sonra balkan turuna arkadaşlarla beraber çıkacağız. notlarımı aldım. teşekkürler.

  10. Erhan Tatlici diyor ki:

    Merhaba Mustafa bey.

    Açıkçası biz hiçbir sorun yaşamadık. Genel olarak bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

    Sevgiler.

  11. Tuğçe beşir diyor ki:

    Bizde 3 arkadaşımla birlikte 23 Nisa’n 2017 tarihinde prizeni ziyaret ettik yukarıdaki yazının aynısını yaşadık, hava biraz soğuk ve yağmurluydu o kadar ????Yine Fenerbahçe Galatasaray maçı vardı ve fener yendi ????

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir