[info]Bunları Yapmadan Gelmeyin

  • Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni ziyaret edin
  • Fayton ile gezinti yapın
  • Kalpazankaya’da güneşin batışını izleyin
  • Ergün Pastanesinde milföy pastası yiyin
  • Ada sokaklarında yürüyüş yapın [/info]

 

Burgazada’da Haftasonu Gezisi

İstanbul içerisinde yeşili ve maviyi doyasıya tadabileceğim, özellikle nezih olmasını istediğim bir yerler ararken kendimi Burgazada ile ilgili araştırma yapar halde buldum. O özlediğiniz samimiyetin, sıcaklığın, dostane selamlaşmaların yaşandığı bir adadan söz ediyorum sizlere. Kim derdi ki istediğimiz Türkiye tablosunun minyatür halinin yanı başımızda olduğunu.

Burgazada

Burgazada prens adalarının üçüncüsüdür. Genişliği de 2 km civarında olan adayı rahatça dolaşabilirsiniz. Tarihi ve mistik havasının sizleri etkileyeceği Burgazada eskiden ağırlıklı Rum nüfusunun hâkim olduğu bir ada iken, zamanla birçok farklı inanca sahip insanların yaşadığı bir ada haline gelmiş. Rum, Ermeni, Musevi, Alevi, Süryani, Sünnisi ile bir kültür mozaiği oluşturmakta.

Burgazada vapur ile ulaşımınızı yapabileceğiniz bir yer. Biz 08:30 Kabataş’tan kalkan vapura binerek 09:35’ de Burgazada’ ya varıyoruz. Burgazada vapur saatlerinizi Şehir Hatları üzerinden kontrol etmeden seyahatinizi planlamamanızı öneririm. Yazıdaki fotoğrafları daha net görebilmek için resimlerin üzerine tıklayabilirsiniz.

Adaya vardığımızda kahvaltımızı yapmak için ilk dikkatimi çeken pastaneye doğru ilerliyoruz. Ergün pastanesi ilk durağımız oluyor. Öğreniyoruz ki pastane milföy pastası ile ün salmış. Çayımızın yanında aldığımız milföy pastası ile tatlı bir başlangıç yapmış oluyoruz. Masaya geçip de etrafımızdaki masalarda oturanların muhabbetlerini dinlemeye başlayınca yavaş yavaş ada ruhunun bizi ele geçirmeye başladığını fark ediyoruz. Ergün pastanesi sahibi Bahri Ergün Şişli’ de bir pastanede Rum ustalardan öğrendiklerini Burgazada’ da açtığı bu pastanede uygulamış. Yıllar geçtikçe, adaya ve ada insanlarına alıştıkça yeni ürünlerle hizmet vermeye devam etmiş. Ergün pastanesi için müşteri akraba ve misafir anlamını taşıyor. Her Burgazada’lı gibi onlar da adadaki komşularını akrabaları olarak görüyor.

Ergün Pastanesi
Burgazada’da Haftasonu Gezisi

Burgazada Ergün Pastanesi Milföy Pastası

Pastanede çayımızı yudumlarken yan masadaki Batuhan Bey’le tanışıyoruz. Tanışmamızla beraber anlattıkları ile adanın geçmişini gözlerimin önüne getirmeye başlıyorum, adeta o günleri yaşıyorum. Kapımız daima açık olur, hırsızlık nedir bilmezdik diyor Batuhan Bey. Herkesin birbirinin dinine, mezhebine saygı gösterdiği, özel günlerine mutlaka katılım sağladığı bir dönem geçirmişler adada. Birinin düğünü kilisede olur, hep beraber kiliseye gideriz, birisi vefat eder, hep beraber camiye gideriz diye anlatıyor. Adada Manastır, Kilise, Cami, Havra, Cem Evi bulunuyor. Bu ibadethanelerin tek bir adada yani Burgazada’ da buluşması adaya biraz daha anlam katıyor. Muhabbetimiz esnasında Batuhan Bey bakkaldan ekmeğini almış Engin Bey’i de masamıza davet ediyor. Keyifli bir muhabbetin sonunda öğreniyoruz ki ada ile ilgili kitapları bulunan yazar Engin Aktel ile tanışmışız.

Burgazada Gezilecek Yerler

Burgazada Ada Sokakları

Adanın sokakları herkesin yürüyüş yapabileceği kolaylıkta. Her sokağın ayrı bir güzelliği var. Sokaklarının Heybeliada ve Kaşık Adasına karşı güzel bir manzarası var.

Burgazada Ada Sokakları
Burgazada’da Haftasonu Gezisi

Adada çok sık köpeklerle karşılaşacaksınız. İnsanlara karşı sevimli ve sakin olan bu köpekler ada sahil kesimi ve üst sokaklarında 2 ayrı grup oluşturmuşlar. Bu iki grubun birbirlerini görmekten pek hoşlanmadıklarını ve birbirlerinin alanlarına giremediklerine şahit olarak yürüyüşümüze devam ediyoruz.

Burgazada Fayton

 Adada tarihi bir dokuya sahip Aghios İoannes Prodromos Kilisesi (Aya Yani Kilisesi)’ni ziyaret edebilirsiniz. İskeleden sola sapıp, sonra sağa yukarı doğru çıkan sokağı takip edeceksiniz. İlerlediğinizde Takımağa Meydanı Sokak’ ta kiliseyi görebilirsiniz. İskeleden ortalama 350-400 metre civarında bir mesafe yürümüş olacaksınız. Kilise dışarıdan bakıldığında anıtsal bir görüntüye hâkimdir. 841 yılında İmparatoriçe Theadora tarafından yaptırılmış. Burgazada’ ya sürgün edilen din adamı Methodius’un mahkûm edildiği hücrenin üzerine inşa edilen kilise İsa Peygamberi vaftiz eden Aziz İoannes Promodos adına yapılmıştır. Kilise 1894 depreminde yıkılmış ve ada halkının desteği ile 1896’da tekrar inşa edilmiş, 1899 yılında da resmi açılışı yapılmıştır. Kilisede merdivenlerden inerek ulaştığınız taştan yapılmış, Methodius’un sürgün hayatı yaşadığı bu karanlık hücre tarihi öneme sahiptir. Kubbeli bir plana sahip olan kilisenin mimarisi ilginizi çekebilir. Kilise içi ve Methodius’un mahkum edildiği hücreye ait  fotoğraf çekimlerinde yardımcı olan Maria Hanım’a da çok teşekkür ederim.Burgazada_Aya Yani Kilise Haritası

Burgazada Aya Yani Kilisesi Dış
Aya Yani Kilisesi

Burgazada Aya Yani Kilise İçi

Burgazada_Aya Yani Kilisesi Hücre Girişi

Burgazada_Aya Yani Kilise Hücre İçi

Sokaklarında dolaştığınız ada zamanla yazarlara, gazetecilere hitap eden bir ada halini almış. Sait Faik Abasıyanık genellikle yaz aylarını adada geçirirmiş. Önceleri balıkçı sandıkları Sait Faik Abasıyanık zamanla ada halkından biri olmuş. Öykülerinde Burgazada’dan da sıkça söz eden yazarın özellikle Son Kuşlar isimli kitabında bulunan 19 öyküden 16 tanesi Burgazada’ da geçmektedir. Vefatından sonra müze haline getirilen yaşadığı köşke, Sait Faik Abasıyanık Müzesi‘ne ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Yazarın yaşamına şahitlik eden eşyaları, belgeleri, mektupları yani kısacası anıları bu müzede sergileniyor. Ve en önemlisi köşkte muazzam bir manzaraya sahip çatı katına mutlaka çıkmalısınız.

Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi1

Burgazada Sait Faik Müze Bahçesi

 Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi Çatı Katı

Müzeye, Aya Yani Kilisesi ile aynı sokak üzerinde solda göreceksiniz. Takımağa Meydan Sokak’a bağlanan Çayır Sokak’ta bulunmaktadır. Yani iskeleye uzaklığı 450 metre civarındadır. Müze, Pazartesi ve Salı günleri hariç ziyaretçilerine her gün açıktır. Ancak yine de müzeyi ziyaret edeceğiniz günün ve saatin uygunluğunu internet sitesi üzerinden kontrol etmenizi öneririm.

Burgazada_Sait Faik Abasıyanık Müzesi Harita

Aya Yorgi Garipi Manastırı ziyaret edebileceğiniz diğer yerlerden biridir. İskeleden sağa doğru ilerlediğinizde Gönüllü Caddesi üzerinde, yani iskeleden yaklaşık 850 metre sonra manastıra ulaşabilirsiniz. 1728 yılında yapılan manastır, 1741’de çıkan yangından sonra 1879’da tamamen yenilenmiş. Manastır ile ilgilenen Fedon’a benzettiğim Yeorgios Guller’i ada sokaklarında ya da manastırda gördüğünüzde hemen tanıyacaksınız. Asıl mesleği mobilya dekorasyon olan Yeorgios Guller manastır sorumluluğunun verilmesi ile beraber çok çalışmış, yeni halini almasında büyük emeği geçmiştir. Manastırı Pazartesi ve Cuma günleri hariç 09:00-16:00 arası ziyaret edebilirsiniz.

Burgazada Garipi Manastırı
Aya Yorgi Garipi Manastırı

Adada eşsiz günbatımını izlemek için Kalpazankaya’ya uğramalısınız. Kalpazankaya ismi ile ilgili birçok rivayet var. Bana anlatılan ise zamanında korsanların sahte para bastıkları ve ganimetlerini paylaştıkları kayalığa verilen isim olduğudur. İskeleden sağa doğru ilerlediğinizde yaklaşık 2 km sonra Kalpazankaya Sokak’a varacaksınız.

Burgazada_Kalpazankaya Harita

 

Adada yemeğinizi yürüyüşümüzün sonunda veya faytonla gidebileceğiniz Kalpazankaya Restaurant’ta yiyebilirsiniz.

Burgazada_Kalpazankaya
Burgazada Kalpazankaya

 

Burgazada Kalpazankaya Restaurant

Ya da iskeleye yakın olmak istiyorsanız sahilde bulunan meyhanelerden birini de tercih edebilirsiniz. Açıkçası ben bir dahaki ziyaretimi gece adada konaklayacak şekilde planlayacağım, gündüz adada keyifli bir günün ardından akşam da sahildeki meyhanelerde hem karnımı, hem de ruhumu doyurmak istiyorum. Özellikle yaz aylarında dolu olan bu mekânlara yemek için önceden rezervasyon yatırmayı unutmayınız.

Burgazada’da Denize Nereden Girilir?

Burgazada’yı özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında da ziyaret etmenizi öneririm. Daha nezih ve kalabalıktan uzak bir ortamla karşılaşacaksınız.

Yaz aylarında özellikle denize girmek için Burgazada’yı tercih ediyorsanız Madam Martha koyundan denize girebilirsiniz. İskeleden sağa doğru ilerleyerek yaklaşık 1,5 km sonra bu saklı koyu keşfedeceksiniz. Bu koya Martı koyu diyenler de olmakta, yalnız uyarmak isterim, ada sakinleri bu isim konusunda biraz hassas. Onları hoşnut edecek, özel anısı ve doğrusu olan Madam Martha ismini kullanmanızı öneririz. Madam Martha Koyunda küçük bir tesis bulunuyor, şezlong ve şemsiyeyi buradan temin edebilirsiniz. Ancak bu koyda wc ihtiyacınız için yukarıdaki çay bahçesini kullanmanız gerekiyor. En önemlisi bu koy, doğa sevdalısı insanları ağırlamaktan hoşlanıyor. Koyun temizliğine özen gösterecek ziyaretçilerini bekliyor. Madam Martha Koyunu kamp yapmak için de tercih edebilirsiniz.

Burgazada_Madam Martha Koyu Harita

Burgazada Madam Martha Koyu

Burgazada Madam Martha Koyu Plaj1

Burgazada Madam Martha Koyu Plaj

Denize girmek için Kalpazankaya Plajını da tercih edebilirsiniz. Kalpazankaya Plajı hemen Kalpazakaya Restaurant’ ın sahil kesiminde yeralmaktadır.

Burgazada Kalpazankaya Sahil

Plajlarda şezlong ücreti  10 TL, şemsiyeler 5 TL’dir.

Yürüyüşümüzün sonunda iskeleye faytonla dönerek gezimizi tamamlamış oluyoruz. Bir tatlı huzur aldığımız Burgazada’dan vapurumuza binip karışıklığından haz aldığımız şehrimize geri dönüyoruz.

Burgazada Konaklama

Burgazada otel ve Burgazada Pansiyon bilgisini sitemiz üzerinden kontrol edebilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca Burgazada Öğretmenevi’ ni de konaklama için tercih edebilirsiniz. Ekli linkteki internet sitesi üzerinden iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz, konaklama için de tabi önceden rezervasyon yaptırmalısınız.

Burgazada’ya Nasıl Gidilir?

Burgazada vapur ulaşımı ile ilgili gün ve saat bilgilerine şu linkten erişebilirsiniz. Şehir Hatlarından vapur saatlerini önceden kontrol ediniz. Burgazada vapur ulaşımı dışında Bostancı, Kadıköy ve Kabataş’tan kalkan motorları da kullanabilirsiniz.

Bol güneşli günler…

Keyifli geziler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir