Dünyanın Kültür Mirası haritası oluşturulurken aslında önemli olanın sadece sahip olunan değerler değil bu değerlerin nasıl kullanıldığı ve sunulduğu da önem arzediyor.
Ingiltere’de günlük olarak yayınlanan The Independent gazetesi Dünya Kültür haritasını çıkarmış ve ilginç sonuçlara ulaşmış. Bence bizim Kültür Bakanlığının birçok konuda örnek ve hedef olarak alması gereken konular işte bunlar olmalı. Örneğin dünya üzerinde bu kadar çok kültürel mirasa sahip başka ülke yokken hala daha en çok ziyaret edilen müzeler arasında yokuz. Bu durum çok iyi tahlil edilmeli. Geçenlerde duyduğum bir tespit beni hem üzdü hem düşündürdü, hepimizi düşündürmeli. Santral Istanbul bildiğiniz gibi konum itibariyle İstanbul’un en güzel yerilerinden birinde . Ancak Santral Istanbul‘u ziyaret eden kişilerin birçoğu içerisinde bulunan Cafe ‘de vakit geçirmek için oraya gidiyormuş ve bu Cafe kapatılsa birçok kişinin tercihi olmaktan çıkacakmış. Tamam müzeleri özendirmek güzel ama bizi müzeye en çok çeken obje Cafe olmamalı 🙁
Şimdi dünya üzerindeki En’lerin listesine birlikte bakalım.
Dünya üzerinde en fazla canlı müzik mekanını barındıran şehir 510 adet mekan ile Los Angeles .
En fazla kitapçı ise 1675 ile Tokyo‘da…
Dünya üzerinde en fazla tiyatro 420 adet ile New York‘ta,
En fazla devlet kütüphanesi ise 477 adet ile Paris‘te.
Dünya üzerinde en fazla restaurant 150 bin adet ile Tokyo‘da,
En fazla sanat galerisi 1046 adet ile Paris‘te,
En fazla müze de 221 adet ile Los Angeles‘ta.
Dünyanın en çok ziyaretçi çeken film festivali ise 485 bin kişi ile Berlin film festivali.
Birkaç ilginç bilgi de verelim : En çok atari salonu 997 adet ile Tokyo’da 🙂 Aslında 90’ların başında liste yapılmış olsa idi bu ünvan bizde olabilir diye düşünüyorum.
Dünyanın yabancı ülkede doğup en yüksek oranda yaşadığı şehir %49 ile Toronto (burada hiç yerli yokmuş dostum 🙂 )
Özetleyecek ve tekrarlayacak olursak işte odaklanmamız gereken alanlar bunlar olmalı. Yani yıkıp yenisini yapmak yerine yanına yenilerini nasıl ekleyebiliriz önemli olan bu. Umarım bir gün bu odağı yakalayabiliriz.
Gezecegiz.com’u Facebook , Twitter , Instagram üzerinden takip etmeyi unutmayın 🙂