Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıkta kendi halinde, sakin bir ilçe. Buraya İzmir’den dolmuşlarla rahatlıkla gelebilirsiniz. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde Ege Deniz’i bulunuyor. İzmir gezimiz esnasında yol üstünde olduğu için gezmeye karar verdiğimiz bu ilçenin yaz aylarının yanı sıra bahar aylarında da gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir yer olduğuna karar veriyoruz. İzmir’de yaşayanlar için de haftasonu gezilecek yerler listesine eklenebilecek çok iyi bir alternatif.

Urla ismi nereden geldiği biraz belirsiz. Latince ve Rumca da bataklık kelimesine karşılık gelen “Vurla” dan mı, Mehmet Çelebinin, komutanlarından İbrahim Bey’e sefere çıkarken dediği “Uğurola” dan mı yoksa Evliya Çelebinin anlattığı gibi; Kıdefa Kralının kızı “Ulice” den mi geliyor tam olarak bilinmiyormuş.

Gezimiz esnasında bizi en çok heyecanlandıran şeylerden biri burada hummalı bir çalışma olmasıydı. Çoğu binada restorasyon çalışmaları vardı. Yoksa yeni bir Alaçatı mı doğuyor dedirten cinsten güzelliklerle karşılaştık.

Urla Gezilecek Yerler

Malgaca Pazarı

Urla gezimiz esnasında önce meydandaki bir otoparkta arabamızı parkedip Malgaca Pazarı‘na gittik.

Malgaca Pazarı
Malgaca Pazarı

Girişte Mısır Çarşısı’nı andıran dükkanlarla karşılaşacaksınız. Buraya girdikten sonra karşılaşacağınız küçük bir meydanı çevreleyen kahvehane, kafe, manav, alışveriş yapacağınız dükkanlar size çok sıcak ve samimi gelecek.

Urla Malgaca Pazarı Kafe
Malgaca Pazarı Kafe

Karnımızı doyurmak için Lale Katmercisi‘nde oturup o lezzetli katmerden yedik. Katmer çok yağlı gibi görünüyordu. Ancak siz de tatdığınızda farkedeceksiniz, katmer resmen ağzınızda dağılıyor ve yağlı gibi olan görüntüsü ile ilgisi olmayan hafif bir lezzetle karşılaşıyorsunuz.

Urla Lale Katmercisi
Lale Katmercisi
Urla Lale Katmercisi Katmeri
Lale Katmercisi Katmeri

Urla Sanat Sokağı

Bu alanda biraz dolandıktan sonra Sanat Sokağına gittik. Malgaca Pazarı’ndaki meydandan sağa doğru yola çıkıp dümdüz ilerlediğinizde Sanat Sokağı’nı göreceksiniz. İşte bu sokak tıpkı Alaçatı gibi sağlı sollu çok cici kafelerle dolu.

Urla Sanat Sokak Kafeler
Sanat Sokak Kafeler

Önünden geçtiğimiz Gümüş Terzi’ye de hayran kalıyoruz. 🙂

Urla Sanat Sokak Görüntüleri
Sanat Sokak Görüntüleri

Sokak üzerinde çok eski binalar da var, bazıları restore ediliyor. Yaz aylarında bu sokağın daha şenlikli olduğunu tahmin ediyorum. Gerçekten çok güzeller. Bu sokaktan antika, kitap, eski bir eşya, seramik, tahta işi veya çok hoş ve özel giysiler satın alabilirsiniz.

Yine bu sokak üzerinde Yıldızca Seramik Atölyesi‘ni görüyoruz. Biraz da ilgi alanımıza girdiği için içerideki havayı koklamamazlık etmeyip, şöyle bir içeriyi geziyoruz. Atölye Yıldız Parlakyiğit‘e ait. Burada yaşayanların ellerinden harikalar çıkmasına destek olunan bu mekan çok hoşumuza gidiyor. Kendisi ile malesef tanışma şansı yakalayamadık. Biz de öğrencisinin el emeği ile fotoğrafını çektik.

Urla Yıldızca Seramik Atölyesi
Yıldızca Seramik Atölyesi

Sokak üzerinde Uzun Masa Avlu isimli bir kafede mola verdik. Çok güzel bir bahçesi var. Özenerek dekore edildiği çok belli. Türk kahvemizi yudumlarken bu atmosferde muhabbet etmek tüm yorgunluğumuzu aldı.

Urla Uzun Masa Avlu Kafe Fotoğrafı
Uzun Masa Avlu Kafe Fotoğrafı

Sanat Sokağı ile ilgili haberleri takip etmek için bu linki tıklayabilirsiniz.

Yeri gelmişken burada yiyecek ve içeceğe ödeyeceğiniz ücretler çok makul. Özellikle Alaçatı sonrası burayı geziyorsanız eliniz cebinize giderken içiniz cız etmiyor 🙂

Burayı Ağustos ayında ziyaret edecekseniz Urla Bağ Bozumu Festivali zamanına denk getirebilirsiniz. Bağbozumu, zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gündür. Urla Bağbozumu Festivali’nde tezgahlarda üzüm suyu, şıra, börek, çörek, hediyelik eşya, seramik, giysiler vs sergiliyorlar. Gezinizi bu döneme getirirseniz ayrıca keyif alacağınızı düşünüyorum.

Urla Çeşmealtı, Liman

Sokaklarında dolaştıktan sonra Çeşmealtı ve Liman arasında sahilde geziyoruz. Yaz aylarında deniz keyfi için bu upuzun plajın tadını çıkarabilirsiniz. Sahildeki restoranlara balık ziyafeti yapabilirsiniz.

Urla Sahil Manzarası
Sahil Manzarası

Urla Karantina Adası

Urla kıyılarında bir de Karantina Adası bulunuyor. Karantina adası denilmesinin sebebi, çok eskilerde hacca gidip gelen gemideki yolcular önce bu adaya alınırmış. Burada ilaçlı sularla duş aldırılır, kıyafetleri yüksek sıcaklıklarda temizlenirmiş. Kontrol esnasında hasta olanlar tespit edilirse gemiler uzaklaştırılır ve karantinada tutulurmuş. Adayı kıyıya bağlayan ince yolundan geçerek, en azından manzarası için mutlaka gitmelisiniz.

Urla Karantina Adası Yolu
Karantina Adası Yolu
Urla Karantina Adası Manzara
Karantina Adası Manzara

Urla Konaklama

Urla Oteller’ini inceleyip, rezervasyon yapmak için bu linki tıklayabilirsiniz.

Çok güzel duygularla ayrılıyoruz bu ilçeden. Diğer fotoğraflarımız alttaki galeride yer alıyor. Sanat kokan Urla’yı yaz aylarında tekrar ziyaret etmek üzere gezi listemize ekliyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir