Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya… Diğer bir adı da Pers dilinden gelen Güzel Atlar Ülkesi…

 

Kapadokya_ev

 

Bölgenin tarihi M.Ö. 3000’lere kadar gitmekte. Bugüne kadar kimler gelip geçmemiş ki.. Asurlular, Hititler, Frigyalılar, Persler, Romalılar ve 1072 den sonra da Türk Boyları.

60 milyon önce yanardağların püskürttüğü lav ve küllerden oluşan, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırarak ortaya çıkan muhteşem bir manzara.. Her mevsimin ayrı yaşanması gereken doğa ve tarihin bütünleştiği bir mekan…

Kapadokya_Evler

Coğrafi olaylar Peribacaları’nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır. İnsan yerleşimlerinin Paleolitik döneme kadar uzandığı Kapadokya’nın yazılı tarihi Hititlerle başlar. Tarih boyunca ticaret kolonilerini barındıran ve ülkeler arasında ticari ve sosyal bir köprü kuran Kapadokya, İpek Yolu’nun da önemli kavşaklarından biridir…

 

Aslında gezecek çok fazla yer var.. 2-3 günde gezebildiğim, görebildiğim yerleri dilim döndükçe kısa bilgilerle ve fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.

1- Ulaşım ve Konaklama

2- Uçhisar Kalesi

3- Panorama Tepesi

4- Paşabağ Vadisi

5- Göreme Müzesi

6- Avanos

7- Zelve Vadisi

8- Ürgüp

9- Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri

10- Ihlara Vadisi

11- Mustafa Paşa

12- Balon Turları

Kapadokya_Balon

1- Ulaşım ve Konaklama

Nevşehire ulaşım için THY nin Nevşehir Havaalanına olan seferlerini kullanabilirsiniz. Kayseri havaalanı da var ama o biraz uzak kalıyor.

Konaklama için Ürgüp veya Göreme seçmelisiniz.. Hem her yere yakınlık hemde akşam biraz dolaşabilmek ve yemek için bu iki yer daha uygun. Şansımızı Çavuşinin de deneyelim demiştik ama bulduğumuz yer pek iyi çıkmadı ve daha sonra Ürgüp te merkeze yakın Melis Hotel’i bulduk…

Dünyada Herkesin kalması gereken 50 Otel Listesine adını yazdıran , Kapadokya Cave Resort & Spa Otelde Konaklamak isterseniz buyrun 🙂

Kapadokya Otelleri

2- Uçhisar Kalesi

Nevşehir-Ürgüp arasında yer almaktadır ve Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacasıdır. Zirvesinden Kapadokyayı kuş bakışı görebilirsiniz.

uchisar_kale

3- Panorama Tepesi

Uçhisardan sonra bölgeyi panoramik olarak görebileceğiniz bir tepe. Buradan hem vadileri hemde göremeyi çok rahat seyredebilirsiniz. Eğer şansınıza balonlarda havada ise tam bir görsel şölene şahit olabilirsiniz.

4- Paşabağ Vadisi

Paşabağ Vadisi, Göreme-Avanos yolu üzerindedir. Vadi şapkalı peri bacalarının küçüklü, büyüklü enteresan örneklerini görebileceğiniz bir yerdir. Mantar formundaki Peribacalarının bulunduğu Paşabağ Vadisinde Peribacası oluşumunu ve gelişimini en iyi gözleyebileceğiniz yerlerden birisidir. Ayrıca yürüyüş parkuları peribacalarının arasında olduğundan yürüyüş yapmak oldukça keyiflidir.

Kapadokya_Pasabag

5- Göreme Müzesi

Göreme’nin tarihi olarak en önemli mekanı Göreme Açıkhava Müzesi’dir. Müze kaya içine oyulmuş manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, mutfaklar ve yaşam alanlarını kapsamaktadır. Bu bölge Hıristiyanlık tarihinde önemli bir kişi olan Kayseri Piskoposu Aziz Basil tarafından 4. yüzyılda bir dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kurdurulmuş.

goreme

6- Avanos

Kızılırmak kıyısında bulunan Avanosun adı Antik devirdeki adı Venessa’dır. Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir

7- Zelve Vadisi

Bölgesinin en uzun süre kullanılmış yerleşim yeridir. Hıristiyanlığın bölgede ilk yayılmaya başladığı yer olduğu söylenir. İçerisinde bulunan 3 vadide manastırlar, kiliseler ve yerleşim yerleri bulunmaktadır.

8- Ürgüp

Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden birisidir. Volkanik orijinli jeolojik bir yapıya sahip olan Ürgüp, yağmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdiği ve peri bacası olarak tanımlanan ilginç doğal oluşumların sıkça ve tipik örneklerinin yoğun olarak yer aldığı bir bölgeye kurulmuştur.

Ürgüp

9- Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehirleri

Bölgede yaklaşık 200 tane yeraltı şehri olduğu söyleniyor ve bu şehirlerin hepsi birbiri ile bağlnatılı olduğu anlatılıyor.Yeraltı şehirleri, sadece Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumlarına özgü yapılar. Bu nedenle başka hiçbir yerde benzeri bulunmuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri, henüz tümüyle ortaya çıkarılamamış olmasına rağmen, keşfedilen bölümlerinin zenginliği nedeniyle Kapadokya’nın en geniş ve en çok nüfus barındıran yeraltı şehirlerinden biri olduğunu düşünülmektedir.

Derinkuyu ise Kapadokya’daki diğer örnekleri içinde en geniş en derin ve en gelişkin yerleşim alanıdır.

10- Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Hasandağı’volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan 14 kilometre uzunluğunda bir vadidir. Vadi Ihlara’dan başlar, Selime’de son bulur. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır.

Yaklaşık 300 merdivenden inerek vadiye ulaşabilirsiniz. Bu inişiten sonra yaklaşık 4 km’lik bir yürüyüş parkuru ile vadinin içinden yürüyerek Belisırma’ya ulaşabilirsiniz. Burada dinlenmek için bir çok yer var.(Kalan 10 km nerede derseniz ilk girişe 5 km öncesinden köyden girilen bir alan var.. Birde yine 5km Belisırma dan Selime köyüne devam etmekteymiş.)

Ihlara_Vadisi

11- Mustafa Paşa

Rehberin önerisi ile Mustafa Paşa köyüne gitmeye karar verdik. Ürgüpten 5km uzaklıkta ve eski adı Sinasos. Mübadeleye kadar Rumların, Ortodoks Türkler olan Karamanlılar’ın ve Müslüman Türkler’in birlikte yaşadığı bir köy. Eski Rum evleri oldukça zengin taş işçiliği ve freskolar ile kaplı bir cennet. Mustafapaşa da kilise ve manastırların yanında bir de Osmanlı Dönemi’de inşa edilmiş güzel taş ve ağaç işçiliği gösteren bir de kervansaray bulunmaktadır.

12- Balon Turları

Balon turunda iş tamamen şansa kalıyor. Balon’a bindiğiniz yer belli ama maalesef ineceğiniz yer hiç belli olmuyor. Yaklaşık 1500 metre ye kadar çıkma izinleri var. Ben 700metre’ye kadar çıktım. Havalandıktan sonra artık rüzgar sizi nereye götürürse oraya gidiyorsunuz. Ya peri bacalarının dibinde, ya bir köyün tepesinde yada kızılırmak üzerinde uçabilirsiniz..

Kapadokya_balon

 

Gezecegiz.com’u Facebook ve  Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir