Kapadokya Gezilecek Yerler

Anadolu’nun hangi şehrine giderseniz gidin mutlaka sizi büyük bir medeniyet karşılıyor. Ancak bazı şehirler var ki diğerlerinden ayrılıyor. Bu şehirlerde yaşayan uygarlıklar arkalarında kendine hayran bırakan harika miraslar da bırakıyorlar. Pers’lerin tanımlamasına göre güzel atlar ülkesi Kapadokya  ; Asurlular, Hititler, Frigyalılar, Persler, Romalılar ve 1071 den sonra da Türk Boylarının yaşadığı inanılmaz bir coğrafya.

Kapadokya , yanardağların püskürttüğü lav ve küllerden oluşan, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırarak ortaya çıkan muhteşem manzaraya sahip bir yer aslında. Kapadokya’nın bir diğer özelliği de yer üstünde olduğu kadar yer altında da yaşamış medeniyetlerin olması.Zamanında düşmandan korkan ve saklanmak isteyen yerliler çözümü yer altına şehirler kurmakta bulmuşlar.

Şimdi gelin Kapadokya’da neler yapılır, nereler gezilir birlikte bakalım.

Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya Gezilecek Yerler

Uçhisar Kalesi

Kapadokya’nın en büyük Peribacası Uçhisar kalesi. Dilerseniz kalenin en tepesine çıkıp tüm Kapadokya’yı görebilirsiniz.

Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi

Kapadokya’nın birçok yerinde peribacaları zaten var. Ama Paşabağı Vadisi bunların içerisinde en güzel örneklerini , en net biçimde görebileceğiz yerlerin başında geliyor.Yine Salkım Tepesi Panoromik olarak peribacalarını görebileceğiniz diğer bir bölge.

Paşabağı Vadisi
Paşabağı Vadisi

Kapadokya’ya geldiğinizde tatmanız gereken deneyimlerin en başında balon turu geliyor. Buna birazdan değineceğim. Diğerleri ise ise gün batımı ve gün doğumunu izlemek keyfinize keyif katacaktır.

Günbatımı için Kızılçukur Vadisini  seçebilirsiniz . Güneşin batışını burada izlemek çok büyük keyif.

Kızılçukur Vadisi
Kızılçukur Vadisi

Kapadokya’yı gezerken yoruldunuz , çay veya kahve keyfi yaparak biraz dinlenmek istiyorsunuz. Burası için de önerimiz Ortahisar Panorama olacaktır. Isterseniz klasik çay/kahve keyfi isterseniz de çeşitli meyve çayları eşliğinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Ortahisar Panorama
Ortahisar Panorama

Hayal Vadisi‘ne (Diğer adı da Devrent Vadisi) geldiğinizde peribacalarının nelere benzediğini hayal ederek biraz zihin jimnastiği de yapabilirsiniz 🙂 Evet en belirgini Deveye benzeyen Peri Bacası .

Hayal Vadisi
Hayal Vadisi

Derinkuyu yeraltı şehri

Kapadokya bölgesinde bilinen 37 adet yeraltı şehir var. Bunun toplam 200’ün üzerinde olduğu varsayılıyor. Derinkuyu yeraltı şehri ise 85 metre derinliğinde . Biz ise sadece 50 metresine inebiliyoruz. Yer altı şehrinde 3000 ile 5000 arasında insan yaşadığı varsayılıyor.Şu an sadece %10luk kısmı geziye açık. Evet astım ve klostrofobi hastalığı olan kişilerin içeri girişi çok tavsiye edilmiyor ama onun dışında Güliver değilseniz tünellerden çok sıkıntı olmadan geçebilirsiniz.Yerin altındaki yaşamı görmekte fayda var.

Derinkuyu Yeraltı şehri
Derinkuyu Yeraltı şehri

Bölgede yaşayan insanların yer altı şehirlerini yapma amacı düşmanlardan korunmak. Yerin altına indiğinizde çeşitli kapılar ve oyunlarla düşmanın zarar vermesi ve yer altı şehrini farketmesi engellenmeye çalışılmış. Örneğin yeraltındaki mutfağın bacası kanallarla birkaç yüz metre ilerden çıkarılarak hedef şaşırtılmaya çalışılmış. Yine hayvan bağlama yerlerinin olması koskoca at ve ineklerin nasıl aşağı indirilip orada muhafaza edildiğini düşündürüyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Göreme Açıkhava müzesi

Kapadokya’ya geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerlerden biri de Göreme Açıkhava Müzesi. Burada yüzyıllar önce halkın yaşam alanlarını yapıldığı haliyle görebilmeniz mümkün. Örneğin mutfakları yemek pişirdiği hayvanlarını bağladıkları yerler hep oyma şeklinde yapılmış. Bunun dışında özellikle zamanın dini motiflerini de duvarlarda görebilirsiniz. Mantık olarak Trabzon’daki Sümela Manastırına benzeyen ama yapım şekli o kadar kaliteli olmayan fakat dönemin yaşanmışlıklarını duvar resimleri ile anlatılmış.Ayrıca her yapının önünde içerisindeki eserler ile ilgili bilgi de veren bir tablet bulunuyor. En meşhurları .Yılanlı Kilise ,  Elmalı Kilise , Aziz Barbara Şapeli .Bir de Karanlık Kilise var ki bunların içerisinde en etkileyici olanı. Karanlık Kilise’ye girmek için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Dış alan hariç mekanlarda fotoğraf çekimi de yasak.

Göreme Açıkhava Müzesi
Göreme Açıkhava Müzesi

Kapadokya Balon Turu

Gelelim en güzel kısma 🙂  1 saatliğine bile olsa kendinizi bulutların içerisinde sessizliğe ve huzura bırakabileceğiniz bambaşka bir deneyim.

Kapadokya Balon Turu
Kapadokya Balon Turu

Kapadokya’da balon fiyatları evet biraz pahalı ama mutlaka denemeniz gereken bir aktivite.Başka birşeyden kısın ama balon turu mutlaka yapın . Balon turu fiyatları 50 Euro ile 150 Euro arasında değişiyor. Dilerseniz otelden rezervasyon yaptırabilirsiniz dilerseniz de gitmeden önce araştırarak kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz. Biz Anatolian Tour ile uçtuk 🙂

 

Kapadokya gezinizi 2 günlük haftasonuna denk getirdiyseniz ilk günden itibaren kendinizi balon turuna göre ayarlamanızı öneririz. Balonların havalanabilmesi için havada rüzgar olmaması gerekiyor. Bunun için de şansınızı son dakikaya bırakmamanızı öneririz. En geç bir gün önceden ayarladığınız balon tur firmasına hangi otelde kaldığınızı ilettiğinizde sabah 5 civarı(hava aydınlanmadan) sizi gelip otelden alarak toplanma bölgesine götürüyorlar. Buradan balonların şişirilip havalandığı bölgeye gidiyorsunuz. Evet uykudan biraz fedakarlık etmek gerekiyor ama kesinlike buna değer.

Kapadokya Ulaşım

Kapadokya’ya ister arabanızla isterseniz de uçakla ulaşım mümkün. Uçakla gitmek istiyorsanız ilk tercih tabi ki Nevşehir, bunun dışında Kayseri havalimabnı da 1-1:30 saat mesafede.

Kapadokya’ya ne zaman gidilir?

Açıkçası Kapadokya’nın en bomba sezonu Eylül Ekim ayları. Ikinci yoğun sezon ise Nisan Mayıs Ayları. Bu dönemlerde hem gezilecek yerleri hem de çevre olağan üstü kalabalık. Havayı iyi yakalarsanız bu dönemlere yakın bir zaman giderseniz rahat rahat gezersiniz.

Kapadokya’da konaklama

Cappadocia Cave Suites
Cappadocia Cave Suites

Kapadokya’ya kadar gelmişken Peribacalarının içerisinde kalmak en iyi seçim olacaktır. Biz Cappadocia Cave Suties otelde kaldık. Cave Suites içerisinde 3 tane peribacası bulunduran bölgenin tek oteli. Göreme Milli Parkına 1 km uzaklığında yani merkeze çok yakın butik bir otel. Otelde tamamen birbirinden farklı konseptte 36 oda bulunuyor. Kalabalık aile gidiyorsanız salon salomıonje odaları tercih edebilirsiniz.Ayrıca rahatlamak ve yorgunluğunuzu atmak için otelin sauna hamam ve Spa bölümünü kullanabilirsiniz.

Cave Suites
Cave Suites

Otel personeli çok sıcak ve yardımsever . Özellikle yemekleri çok çok güzel.Hepsine ayrı ayrı teşekkürler.

Cappadocia Cave Suites
Cappadocia Cave Suites

Son olarak bu harika gezinin organizasyonu için Gezimanya Murat ve Tuğçe’ye , değerleri dostlukları için Erkut(kesfet.tv), Özlem(gezentianne.com), Canan(gezgorkesfet.com), Ahmet(kesfetsek.com) ve Beyhan(supergezginler.com) ‘a ve son olarak rehberimiz Şafak’a çok teşekkürler.

Ekip
Ekip

Diğer Kapadokya yazımız için : https://www.gezecegiz.com/kapadokya/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir