Küba Gezi Rehberi
Bölüm 1: Küba Gezisi Hazırlıkları ve Havana
Neden Küba?
Düğün telaşı sürecinde en sık karşılaştığımız soruydu bu, neden Küba? Evladım doğru düzgün bi yere gidin, dünyanın diğer ucuna gidecek kadar mı sıkıldınız bizden? Madem Amerikaya gideceksiniz bari Kuzey Amerika ya gidin, cümleleri gelse de biz kararımızı çoktan vermiştik.
Neden Küba’nın tek cevabı vardı… Küba çünkü, farklı…
Globalleşen dünya farklılıklarımızı elimizden alıyor. Hepimiz aynı yemeği yiyor, aynı telefonu kullanıyor, aynı çamaşır makineleriyle aynı kıyafetlerimizi yıkıyor, aynı televizyondan aynı programları izliyoruz.
Modern hayata dair ne kadar yük taşıdığınızı görmek için mutlaka Küba’ya gidin…
3 Gün Havana- 4 Gün Trinidad- 4 Gün Cayo Santa Maria- 3 Gün Havana olmak üzere 12 güzel gün geçirdik.
Küba’da 12 ay yaz. Malum Bermuda Şeytan Üçgeni’nin bir ucu Havana’ya denk geliyor. Fırtına mevsiminden uzak durmak için Ekim-Nisan arası ideal.
Küba Gezisi Hazırlıklar
Fiedel’in ülkesi Türk vatandaşları için vize uyguluyor. Vize anlayışı schengenden biraz farklı. Pasaportlarınız ve gidiş tarihlerinizle birlikte konsolosluk anlaşmalı bir turizm acentasına gidip vizenizi 40 Euro karşılığında alıyorsunuz. http://www.guantanamera.com.tr/new/hizmetlerimiz/kuba-vizesi/
Guantanamera mevcut turlar veya size özel seyahat organizasyonları yapıyor fakat biz kendi seyahat organizasyonumuzu yapmayı tercih ettik.
İnternette kimi yerde yeşil pasaport için vize gerekli değil yazsa da, tedbirli olmakta fayda var.
Diğer önemli bir konu da uçak bileti. Fransa veya İspanya aktarmalı uçuşlar var. Turlar genellikle bu uçuşları tercih ediyorlar. Uçak bileti fiyatları sınırlı bütçemiz doğrultusunda bizi farklı alternatiflere yani Moskova’ya kadar itti. (2015 yılında Rusya ile dosttuk) Açıkçası içimde Aeroflot havayoluna ilişkin bir tedirginlik vardı fakat gerek Moskova’ya giderken bindiğimiz A320 gerekse Moskova-Havana seferindeki A330 seyahat ettiğim en yeni uçaklardı. Rusya’da transit geçişte sorun yaşamayacağınızı varsayarsak birkaç ay önceden Küba biletlerini çok ucuza getirebilirsiniz.
Eğer ABD’ye bir seyahat planlıyorsanız, gümrük polisinden pasaportunuza giriş mührü basmamasını rica edin. ABD daha önce Küba’yı ziyaret etmiş turist istemiyor, kendi vatandaşları için de ağır yaptırımları var. Küba’da kolay ve efektif bir yol bulmuş. Türkiye’den aldığınız vize kartının üzerine basıyorlar. Duygu’nun pasaportu temiz fakat İhsan’ın pasaportuna yanlışlıkla giriş mührünü bastılar. ABD ziyaretimiz için iki ülkenin barışmasını bekliyoruz. (Pasaportu yenilemek bir yöntem fakat bu kez yeniden ABD vizesi almak gerekiyor. Bir yurtdışı çıkışında harç pulunu giriş mührünün üzerine yapıştırmak da mümkün.)
Küba’nın ulusal para birimi Peso, fakat yerel halktan farklı olarak turistler CUC (kuk) para birimini kullanmak durumundalar. Dolardan fazladan vergi alınıyor o yüzden mutlaka Euro ile gidin. 1 CUC yaklaşık 1 EURO ya denk geliyor. Yerel ve turistik para karmaşasına hiç girmeyin. Evet, peso ile yerel halk çok daha ucuza alışveriş yapabiliyor fakat gelirleri de o yönde düşük.
Konaklama konusunda iki seçeneğiniz var. Bütçeniz doğrultusunda otellerde veya evlerin bir odasının kiralandığı casa denilen pansiyonlarda kalabilirsiniz. 5 yıldızlı otelleri bizim ülkemizde 3 yıldızı zor alırlar, dolayısıyla günlük 100 Dolar vermek yerine 30 Dolar verip kolonyal evlerin tadını çıkarın. Yatağınız muhtemelen sizden yaşlı olacak, banyoda sular az akacak, klimaya sarılmak isteyeceksiniz ama daha fazlasını ödeseniz de durum çok değişmeyecek. Old Havana konaklamak için ideal. Casa seçimi için şu siteden yardım alabilirsiniz. http://www.havanacasaparticular.com/
Casalar devlet kontrolünde çalışıyorlar. Giriş yaptığınızda pasaportlarınızı bir sisteme kaydediyorlar. Güvenlik, hırsızlık, dolandırıcılık gibi istenmeyen durumlar yaşanmıyor. Gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz.
La Habana
Öğleden sonra 3 sularında Havana Jose Marti havaalanındaki taksiciyle sıkı bir pazarlık yaparak (10 Euro) kalacağımız Casa’ya hareket ediyoruz. 3+13 uçuş ve 3 saatlik aktarmayla yaklaşık 19 saatlik bir yolculuk geçirdik.Casa’ya ulaştığımızda Duygu korku içerisindeydi.
Evinizden 10.000 km uzakta, Tarlabaşı’nın arka sokaklarında olduğunuzu düşünün. Balkonlarda asılı çamaşırlar, atletli abiler, yüksek sesle konuşan insanlar…
Alışmak biraz zaman alabiliyor fakat şunu iyi bilmek gerekiyor, Küba’da suç oranı çok düşük. Berduş tipli birkaç kişinin sokağın köşesinde çömeldiğini gördük. Zar atıp kumar mı oynuyorlar diye merak edip yaklaştığımızda kendimizden utandık. Satranç oynuyordu amcalar…
Döviz büroları devletin, devlete ait her kurumda olduğu gibi burada da sıra var. Yoğun zamanlarda yarım saat bekleyebiliyorsunuz. İçerde arkadaşının olduğunu ve sıranın önüne geçebileceğinizi söyleyecektir. Bu tarz arkadaşların bir diğer versiyonu ise ucuza Küba purosu olduğunu söyleyenler. Bir Türk için idare edilmesi kolay bir durum. Ondan herhangi bir şey istemediğinizi belirtip teşekkür edip postalayın. Ürkmenizi gerektirecek kadar salça olmuyorlar. Turistlere karşı işlenen suçlarda cezalar daha ağır.
Orta düzey İngilizceniz varsa dil sorunu yaşamayacaksınızdır. Hiç İngilizce bilmeyen bir Kübalı ile de iletişim kurmak mümkün. Bu konuya ayrıca değinip Trinidad’da ev sahibimiz Bernardo’ya önümüzdeki yazılarda bir paragraf açacağız.
Damak tatları ve restoranlardaki hizmet anlayışları bizlerden biraz farklı. Her restoranda en az dört müzisyen var fakat garson bir veya iki tane. Yemek için biraz sabır biraz güleryüz 🙂
Daha az yorulmak için şehir içi ulaşımlarda taksi, cocoaxi veya bicitaxi kullanabilirsiniz. Cocotaxi motor, bicitaxi bisiklet. Konforu tartışılsa da en uygunu bicitaxi, mutlaka pazarlık yapın.
Mutlaka yapın:
- Eski bir Amerikan arabasıyla gezintiye çıkın (20 CUC)
- BiciTaxi’ye binin (3-5CUC)
- Istakoz ve muz kızartmasının tadına bakın
- Limandaki resim galerisini gezip kendinize tablo alın(Fiyatlar çok düşük ve tablolar mükemmel)
- La Floridita’da Daikiri için( Ernest Hemingway bulmuş içkiyi, içerde heykeliyle fotoğraf çektirmeyi unutmayın)
- Kahvaltı günün en önemli öğünüyse yanınızda zeytin ezmesi ve paketli küçük beyaz peynir götürün ( Meyvelerden oluşan kahvaltı birkaç gün sonra can sıkıcı olabiliyor)
- Bodeguita Del Medio ‘da mohito için, duvardaki Adanalının yazısını görüp yalnız olmadığınızı hissedin
- Bir akşamınızı Buena Vista Social Club dinlemek için ayırın. (50 CUC verin ama ruhunuzu latin cazla besleyin)
- Balayı için gittiyseniz fotoğraf çekimi yaptırın ( Ev sahibiniz veya İngilizce bilen herhangi bir restoran garsonu fotoğrafçı için yardımcı olacaktır. Fotoğrafçı 50 CUC, üstü açık araba 20 CUC. )
- Atatürk büstünü ziyaret edin. ( İnternetten yerini bulamamıştık, limana giden sahil yolunda Del Puerto caddesindeki Parque Luz Caballero parkında. Aynı parkta farklı devletlerden birkaç insanın daha büstü var.)
Mutlaka yanınızda götürün:
- Güneş kremi
- Eminönü’nde paketi 5 liraya satılan nazar boncuklu bileklikler (İnsanlara teşekkür etmenin en tatlı yolu 🙂 )
- Islak mendil
- Kağıt sabun ve tuvalet kağıdı ( Lüks restoranlar dışında sabun ve tuvalet kağıdına rastlamak zor)
- Şampuan, duş jeli
- Akıllı telefonlarınıza Casa Particular ve Cuba Offline Map uygulamalarını indirin. Olası konaklama sorunlarını hızlıca çözüp, şehri rehbersiz gezme konusunda destek olacaktır
- Paket peynir zeytin
- Güneş kremi demiş miydik?
- Sinek ilacı (Havana’da sinek yok fakat Cayo Santa Maria’dakiler bizimkileri döver)
Arasanız da bulamayacaklarınız:
- İnternet (Birkaç 5 yıldızlı otelin lobisinde internet kafe mevcut. Saati 6 CUC, mailin açılma süresi yarım saat. Küba’da interneti yaymak suç, bu sebeple hapishanede olan bir Amerikalı işadamı vardı.)
- Cep telefonu ( Aslında telefona bakınca çekiyor görünüyor ama aramak ve aranmak imkânsız, internet tabiki yok)
- Kıyafet alışverişi ( Huzur markasızlıktadır)
- Coca Cola ( Çok lüks restoranlar haricinde imkânsız. Kübalılar kendi kolalarını yapmış. Bence Coca Cola’dan iyi)
- Müziksiz cafe, restoran
- AVM-Market ( Market başlığı altında yerler var ama ürün yok. Şöyle hayal edin; ketçap almak istediniz markete girdiniz koskoca markette yalnızca üç paket aynı marka ketçap var. Genel olarak tüm ürünler için aynı şey geçerli)
- Burger King, MC Donalds, Starbucks, Pizza Hut tatbiki ve iyi ki yok 🙂
Bir sonraki bölüm: Las Terazzas : https://www.gezecegiz.com/kuba-gezi-rehberi/