Samos Adası Gezi Notları – Sisam Adası

Sisam Adası, Yunanca ismi ile Samos Adası Osmanlı’dan en son ayrılan ada olarak tarihte yerini almıştır. Ayrılmadan önce de özerk Sisam Beyliği olan ada On iki Adanın üyelerindendir.

Kuşadasına her gittiğimizde özellikle Dilek Yarımadasının Kalamaki koylarında denize girerken, yüzerek geçmeyi bile aklımızdan geçirdiğimiz Sisam Adasına, yine bir Kuşadası tatilimizde günübirlik gitmeye karar veriyoruz.

Daha önceki Yunan Adaları deneyimlerimiz çok fazla olduğu ve ziyaret ettiğimiz Yunan adaları listesine yenisini ekleyeceğimiz için çok heyecanlıyız. Midilli, Santorini, Mikonos, Rodos, Kos ve daha birçok Yunan adası yazımız için Yunanistan Ve Yunan Adaları yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

Samos-Dilek Yarımadası
Dilek Yarımadası Samos işte bu kadar yakın

Pisagor’un doğduğu ada olan Sisam adasına yapacağımız günübirlik seyahat biraz hızlı geçecek, çünkü gezmek için vaktimiz yaklaşık 6 saat.

Kuşadası Limanından 09:00 da kalkan Samos feribotu ile 1,5 saat süren yolculuk sonrasında Vathy Limanına ulaşıyoruz. Feribottan ilk inen biz olup hemen gümrük kapısında çıkış yaparak limanın karşısındaki araç kiralama noktalarından 150cc’lik bir motosiklet kiralıyoruz, ücret 25 avro. Vakit kaybetmeden gezinize başlayabilmeniz için feribottan ilk inenlerden olmanızda fayda var.

Yazının başında belirtmeliyiz ki; Samos adasının tadını çıkarmak istiyorsanız 2 gününüzü buraya ayırmalısınız. Gece Pisagor Kasabasında konaklayabilir, gündüz ise Kokkari Kasabası’nda Lemonakia Beach’te vakit geçirebilirsiniz. Tek günlük bir gezide ise dönüş için Pisagor Limanından hareket saatinin 20:00 olduğu bir günü tercih etmenizi öneririz. Şayet Samos Adasına gittiğinizde ilk Vathy limanına inecek ve dönüşü de Pisagor limanından yapacaksanız, Vathy’den Pisagor’a otobüsle gidip motosikletinizi Pisagor Kasabasından kiralamanızı öneriyoruz.

Kuşadası-Samos Adası Feribot saatlerini ve online rezervasyon ile ilgili bilgileri yazının sonunda görebilirsiniz.

 

 

IMG_5564
Samos Adası Gezi Notları Sisam AdasıVathy

 

Belirtmeden geçmeyelim, feribotumuz Vathy Limanına yanaşırken bizi ilk karşılayan Yunan halatçıya sevgi ve saygı ile bakıp, kısa bir şaşkınlıktan sonra anı ölümsüzleştirip yola devam ediyoruz. 🙂

IMG_5553
Samos Adası Gezi Notları Sisam Adası Vathy Limanı

Samos Adası Gezi Notları  Sisam Adası

Samos Adasında gezebileceğiniz 3 önemli kasaba bulunuyor.

  • Vathy Kasabası
  • Pisagor Kasabası (Pythagorion Samos)
  • Kokkari  Kasabası

Vathy Kasabası

Kuşadası’ndan hemen hemen her gün bu limana feribot seferi olduğu için zorunlu ziyaret edeceğiniz bir kasaba. Tatil yöresinden ziyade sıradan bir yerleşim yeri ile karşılaşacaksınız. Market alışverişlerinizi buradan yapabilirsiniz.

Samos Vathy
Samos Vathy

Bizler ise Vathy limana iner inmez motosikleti kiralayıp bu kasabada vakit harcamadan Pisagor’un kasabasına doğru yola çıkıyoruz.

Alışveriş için Lidl Süper Marketi tercih edebilirsiniz. Vathy’e yakın, Pisagor Kasabasına giderken hemen yol üstünde göreceksiniz.

IMG_5562
Rotamız Pisagor Kasabası

Pisagor kasabasına giderken Tünellerin ve Arkeoloji müzesinin yol üstü olduğunu öğreniyoruz. Vaktimiz kısıtlı olduğu için gezemiyoruz ama sizlere tavsiye ederiz.

Pisagor Kasabası  ( Pythagorion Samos )

Adını sayıların babası olarak bildiğimiz Pisagor’dan almış Pisagor bu adada doğmuş ve ilk eğitimini burada almış. Alman matematikçilerin özellikle Pisagor için burayı ziyaret ettiklerini öğreniyoruz.

Şayet Kuşadası’ndan feribotla ilk buradaki limana iniyorsanız motosikletinizi buradan kiralayabilirsiniz. Vathy Kasabasından çok daha uygun fiyatlara motosiklet kiralama şansınız var. Adaya yaptığımız farklı bir gezimizde, Pisagor Kasabasında 250cc’lik bir motosiklet için 25 avro ödedik. Fiyatlar farklılaştığı için birkaç araç kiralama noktasından fiyat almanızı öneriyoruz.

pt

Pisagor kasabası küçük, çok şirin bir kasaba. Tek katlı evlerin olduğu, Arnavut kaldırımlı sokağı ile Bodrum misali bir kasaba ile karşılaşıyorsunuz. Eğer tekrar Samosa gelecek isek kesinlikle Pisagor kasabasında konaklayacağımızı notlarımıza alıyoruz. Çarşısı, limanı ve liman çevresindeki restaurantları ile sizleri kesinlikle tatmin edecektir. Denize girmek için ise Pototaki Beach tercih edilebilir.

Pisagor Heykeli
Pisagor Heykeli

Limanın en ucunda ise dik üçgeni tamamlayan Pisagor sizleri bekliyor. Pisagor heykelinin hemen arkasındaki küçük plajda da denize girebilir hemen denize sıfır lokantalarda müthiş yunan mezelerin tadına bakabilirsiniz.

Hediyelik eşya mağazalarından mutlaka almanız gereken ürün Pisagor Cup, bir Pisagor icadı bardak. Pisagor Cup, adil olmayı öğütlüyor. Bardak içindeki çizgiye kadar doldurduğunuz sıvı sizin hakkınız, yok eğer açgözlülük yapar iseniz, çizgiyi aşarsanız hepsini kaybediyorsunuz. Bu bardağı mutlaka alınız. 🙂

pisagor bardağı
pisagor bardağı

 

Pisagor Kasabasından ayrılmadan önce ya da ilk bu kasabaya girdiğinizde Christian Bazilikayı ve Early Kalesini gezebilirsiniz.

IMG_5581
Christian Bazilikası

Bazilikanın içinde Samosun kurtarıcısının heykelini görebilirsiniz. Osmanlı Paşalarına benzettik, biz de kendisine Samos Adası Gezi Notları  Sisam Adası yazımızda yer vermiş olduk.

Samosun Kurtarıcısı
Samosun Kurtarıcısı

Potokaki Beach Samos

Early kalesinden plajı görebilirsiniz. Pisagor kasabasına 2 km uzaklığındaki plaj size, deniz ve havuz seçeneklerini bir arada sunuyor. Lezzetli yunan mezelerinin olduğu restaurantında plaj da yer alıyor. Havuzun içinde mini bar olduğunu da ekleyelim.

Pototaki Beach’de restaurantımız Koyros. 🙂

IMG_8559

IMG_5593
Potokaki Beach Samos Koyros Restaurant

 Psili Ammos Beach Samos

Hemen hemen her Yunan sahil kasabasında Psili beach yer alıyor. Bizdeki Altınkum ya da Akvaryum koyu gibi sıklıkla rastlanıyor. Bu plajlar Uzun Kumsal anlamını taşıyor.

Samos Psili beach tam olarak Dilek Yarımadası’na bakıyor, bir kısmı askeri bölge olduğundan giriş yasak. Psili plajı gerçekten çok güzel. Ama biz hafta sonu olması nedeni ile çok kalabalık olduğu için, resimde görüldüğü gibi tepeden bakıp fotoğraflayarak geri dönüyoruz.

Aynı yoldan geçince askeri bölgenin hemen 1 km  ilerisindeki  Sirenes Beach Otel plajında  denize girdik. Hemen önünde bir restaurant, yolun arka tarafında ise otel ve havuzu olan bu plajda gerçekten cam gibi muhteşem bir denizde serinledik.

Sirenes plajının biraz ilerisinde ise Zefiros Beach yer almakta Psili Ammos’un devamı olan bu bölgeyi denize doymak için kesinlikle tercih edebilirsiniz.

Şayet Psili Ammos çok kalabalık ise bu iki beach sizler için çok iyi bir alternatif olacaktır.

samos psili
Psili Ammos Beach Samos

 

Kokkari  Kasabası

Pisagor Kasabası Samos
Kokkari Kasabası Samos

 

Motosiklet ile gezerken denizin lacivertliği, duruluğu temizliği bizleri çok etkiliyor. Kokkari Kasabası, Samos ada merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta küçük, şirin bir balıkçı köyü. Yan yana kafeler, barlar, denize sıfır şık beachleri ile şirin bir belde. Pisagor’a göre çok daha ufak, daha butik, ama beachleri ile çok daha iyi bir kasaba. Yemek kalitesi ise genel Yunan yemekleri deneyimimize göre 7-8 puanı hakediyor.

Dingin bir tatil, güzel bir manzara, keyifli bir zaman geçirmek istiyorsanız Samos Adasına geldiğinizde bu kasabayı tercih etmenizi öneriyoruz.

kk

Kokkari’de üç güzel plaj da sizi tatmin edecektir.

Tsamadou Beach  

Kokkari’ye 3-4 km uzaklığında olan plajın bir kısmında üstsüz denize girildiğini duyduk.  🙂

Tsamadou Beach Samos
Tsamadou Beach Samos

Stella Beach 

Kokkari yakınlarındaki diğer plaj tercihiniz Stella plajı olacaktır, Kokkari’ye gelmişken yakın mesafedeki bu plajları denemenizi öneririz.

Lemonakia Beach

Kokkari’de sizlere gitmeniz için özellikle önerdiğimiz beach, Lemonakia Beach’tir. Denizin maviliği, plajın şıklığı ve konforu ile birleşince zamanın telaşından uzaklaşıp, üzerinizdeki yorgunluğu atabileceğiniz keyifli bir zaman geçireceksiniz.

Lemonakia Beach
Lemonakia Beach
Lemonakia Beach
Lemonakia Beach Kokkari Kasabası Samos

Samos Adası Konaklama

Konaklama için Pythagorion Pisagor Kasabası Otellerini tavsiye ediyoruz. Pythagorion Otelleri  Pisagor merkezinde Türkçe tabelaları ile dikkat çeken Hotel Tarsanası da tercih edebilirsiniz.

Samos Adasına Nasıl Gidilir?

Samos adasında gidiş için Kuşadası’nda tek liman üzerinden Vathy ve Pythagorion’daki limanlara varan feribotları kullanacaksınız. Feribot saatlerini liman bilgilerine göre aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Dönemsel olarak değişen feribot saatleri ve liman bilgileri için bu linki kullanabilirsiniz. Ayrıca bu link üzerinden online rezervasyon yaptırabilir, yine dönemsel indirimleri buradan takip edebilirsiniz.

Önemli bilgi: Pasaport işlemleriniz için gidişte ve dönüşte, limanda 1 saat öncesinde bulunmanız gerekmektedir.

 

Kuşadası-Samos Feribot Saatleri
Kuşadası-Samos Feribot Saatleri

Masmavi yosunsuz denizi, bembeyaz kumsalları ile bu adaya hayran kalıyoruz. Burada diğer adalardaki gibi bir kalabalıkla karşılaşmıyoruz. Adadaki herkes sakin, huzurlu ve telaşsız yaşıyor. Bu durum bizlere de huzur veriyor. Ve bu huzurla adadan ayrılıyoruz.

Keyifli geziler.

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Samos”]

  1. Bayram diyor ki:

    Paylaşımınız için teşekkürler.

    Scooter kiralamak bozuk yollarda problem oldu mu acaba?

    250 cc’lik bir motor işimizi görür sanırım?

  2. Anonim diyor ki:

    samos adası gerçektende müthiş bir durak, herkesin Samos Adasını gezmesini öneririm, en doğal en içten insanların en güzel yemeklerin ve en doğal havanın olduğu çok ağaçlı az yapılı mis gibi denizli bir ada

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir