Maalesef dünyada pek çok ülke, hala ülkemizden vize ile ziyaretçi kabul etmektedir. Vizeler ziyarete gideceğiniz ülkenin konsolosluklarından, yetkili irtibat ofislerinden veya gittiğiniz ülkede kapıdan alınabilir. Vize alacağınız ülkenin başvuru süreçleri varsa ait olduğu (Avrupa Birliği vb) topluluğa veya kendi uygulamalarına göre değişmekle birlikte; vize isteyen ülkelerin büyük bir çoğunluğu ziyarete gitmeden bulunduğunuz ülkede vize alım işlemlerinin tamamlanmasını istemektedir.

vize

 

Vizelerin üzerinde geçerlilik tarihi ve kalış süresi bulunur. Örneğin 01.01.2013-01.01.2014 arasında geçerli olan vizede yer alan 90 günlük kalış süresi; vizeniz bir yıl olsa da, giriş çıkış yapmadan ancak 90 gün kalabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca vizeniz tek girişlik ise bir yıl gibi uzun süreli de olsa ancak tek girişe izin verir. Bir yıl içinde ülkeye birden fazla giriş yapmak için çok girişli vizeye sahip olmak gerekmektedir.

Vize alınacak ülkeye yapılacak ilk başvuru önem taşır. Vize verecek yetkili gideceğiniz ülkeden geri döneceğinize, orada izin verilen süre dışında kalmayacağınıza, vizede izin verilmeyen çalışma, okuma gibi ve yasa dışı faaliyetlerde bulunmayacağınıza emin olmak ister. Bu nedenle ülkenizde sizi bağlayan şeylerin detayına (iş, çocuk sahipliği, mal varlığı taşınmazlar vb), bütçenize, daha önceki vize ve seyahatlerinize bakar. Amacınızı anlamak ister, tutum ve tavırlarınızı farkında olmasanız da izleyebilir.  Yardımcı olun, amacınızı açıklayın ve yukarıda sayılan durumların gerçekleşmeyeceğine dair ikna edici belge, doküman ve nedenlerinizi sunun.  En önemlisi aşağıda listelen ve vize başvurularında yapılan en önemli 10 kritik hatayı yapmaktan kaçının.

 

  1. Başvuru formunda imla hataları yapmak. Bu durum vizenizin başka biri adına düzenlenmesine ve pasaporttaki bilgilerle uyuşmamasına bile neden olabilir.

vize_basvuru

  1. Başvuru formuna eksik yanlış bilgi yazmak sizden ek evrak, görüşme istenmesine vize talebinizin reddedilmesine neden olabilir.
  1. Vize isteyen ülkenin istediği formata uygun olmayan fotoğraf ile başvuru yapmak.

vize fotograf

  1. Başvuruda istenilen evrakların listesini, Türkiye konsolosluğu sayfasından almamak, başvuru öncesi son bir kontrol yapmamak.
  1. Evrakları eksik teslim etmek.
  1. Maddi varlık, mal varlığı, banka hesabı ekstresi, maaş bordrosu, taşınmaz tapuları, araç vs ruhsatları veya hiçbiri yoksa seyahate maddi sponsorluk yapacak bir kişi/kurum gösterememek.

ruhsat

 

  1. Çalışan belgeleri, işyeri sahipliği, öğrenci belgesi vb  gösterememek.
  1. 6 ay veya 1 seneden az kullanım süresi kalmış pasaport ile başvurmak. Bu durum genel geçer bir kural gibi gözükse de bazı ülkelerde 3 aya kadar inebiliyor. http://www.mfa.gov.tr/resmi.tr.mfa adresinden kontrol edilebilir.
  1. Yırtık, yıpranmış, kimlik bilgileri belirsiz bir pasaport ile başvuru yapmak.

pasaport

10. Başvurulan pasaportta gidilen ülkenin resmi olarak tanımadığı veya siyasi ilişkilerinin iyi olmadığı bir ülkeye ait vize bulundurmak.

 

Doğru başvuru, istenilen evrakların tam ve eksiksiz sunulması vize mülakatındaki tutum ve tavır vize almanızı büyük ölçüde kolaylaştırır. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta vize ülkenizden çıkmayı garanti eder gideceğiniz ülkeye girmeyi değil. Çok yaşanmasa da gittiğiniz ülkede ülkeye girişteki kontrol için görevli göçmen memurları vize sunduğunuz evrakları, konaklayacağınız yere ait detayları, dönüş biletinizi veya fotokopisini görmek isteyebilir ve ziyaret amacınızı sora bilir. Bu tip isteklere karşı hazırlıklı olmakta yarar var.

Schengen ülkelerinden birine seyahat edecekseniz, Schengen Vizesi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.gezecegiz.com/schengen-vizesi/

 

Umarım gönlümüzün dilediği her yere bir gün vizesiz gidebiliriz.

 

Sorunsuz, eğlenceli, yeniliklerle dolu, bol seyahatler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir